Copyright  Elske © Alle rechten voorbehouden. Gebruiksvoorwaarden | Privacybeleid | Links
Home.
Glas-in-lood.
Volvo.
Foto's.
Contact.
ELSKES
PLACE
Foto´s glas


Zoals bij veel mensen is glas-in-lood gestart als hobby. Om de ambachtelijk technieken aan te leren, heb ik een vakopleiding gevolgd en inmiddels ben ik Glazenier glas-in-lood. In 2009 heb ik er mijn beroep van gemaakt en ben ik eigenaar van Glasatelier Heerlen. Naast glas-in-lood (en brandschilderen en restauraties) maak ik ook fuse werkstukken. Ook geeft ik cursussen en workshops.

De mogelijkheden van glas zijn eindeloos: (voorzet)ramen, ramen in dubbel glas, raamhangers, gedenktekens en gebruiksartikelen. Kijk voor meer informatie op de website van Glasatelier Heerlen.
glazenier
glas-in-lood
fusen
Foto´s glas
Foto´s glas

Glas-in-lood is de benaming voor een vensterraam waarbij de lossen stukken glas d.m.v. lood-profielen aan elkaar worden gemaakt. Het glas kan eventueel nog verfraaid worden door middel van brandschilderen. Glas in lood zetten is een oude techniek die al toegepast werd door de Romeinen. Het oudste raam is van 1000 n.Chr.

 

Werkstukken gemaakt met de fuse techniek worden aan elkaar gesmolten in de oven. Deze techniek lijkt minder oud dan glas-in-lood. Toch zijn er bewijzen dat de Egyptenaren 2000 jaar v.Chr. al bekend waren met de basis. Toen eenmaal het glasblazen was uitgevonden, is fusen wat in de vergetelheid geraakt.

Wanneer u een beschadigd glas-in-lood raam heeft, is dat wellicht door middel van restauratie weer ‘zo goed als nieuw’ te maken. De uitdaging kan soms wel zijn om het juiste glas  te vinden.